Tutkijat selvittävät kuntien tietopyyntöongelmia

Jyväskylän yliopiston tutkijat selvittävät kuntaviranomaisten kokemia tietopyyntöongelmia ja niiden syitä. Tutkimushanke on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä ongelmia kohdanneiden kuntien kanssa. Huhtikuussa käynnistyneen hankkeen rahoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS). Nyt käynnistyvän tutkimuksen taustalla on Jyväskylän yliopistossa aiemmin toteutettu julkisuuslakia ja viranomaisten tietoaineistojen luovuttamista yleisemmällä tasolla tarkasteleva hanke.

Tutkimuksessa selvitetään yksityiskohtaisesti viranomaisten toimintoja niiden saamissa yksittäisissä tietopyyntötapauksissa. Yhteistyöstä kiinnostuneilta kunnilta toivotaan vapaamuotoista kuvailua 1) tietopyynnön kohteesta, 2) vastaamisessa esiin nousseista ongelmista ja 3) tietopyynnöstä tehdystä ratkaisusta ja sen perusteista. Mukaan voi liittää myös tietopyyntöä koskevaa aineistoa. Tietopyyntöön liittyviä esimerkkitapauksia voi olla yksi tai useampia. Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi epämääräinen tietopyyntö, liian laaja aineisto, tekniset rajoitteet vastaamisessa tai viranomaisen puutteelliset resurssit.

Tutkijat palaavat tarkemmin saamiinsa esimerkkitapauksiin haastattelemalla tietopyynnön käsittelyyn osallistuneita viranhaltijoita ja tutustumalla tapaukseen liittyviin aineistoihin. Tutkimuksen aikana viranomaisilta saadut vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Hankkeen tavoitteena on löytää ja arvioida yhteisiä nimittäjiä tietopyyntöihin liittyville ongelmille, eikä tuloksista kerrottaessa tiedonpyytäjiä tai asiaa ratkaisseita viranhaltijoita yhdistetä tunnistettavasti ongelmallisiin tapauksiin.

Yhteistyöstä kiinnostuneiden kuntien toivotaan ottavan yhteyttä Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitoksen tutkijoihin FT Heikki Kuutti ja FM Aleksi Koski.

Lisätietoja:

2 thoughts on “Tutkijat selvittävät kuntien tietopyyntöongelmia

  1. Olemme lähettäneet sähköpostikutsut kuntien hallintojohtajille. Osa on jo vastannutkin, kiitos! Osalle hallintojohtajista kutsu on vielä matkalla (sähköposti ei mennyt perille, koska hallintojohtaja on vaihtunut, on virkavapaalla yms. ja etsimme heidän kohdaltaan oikean sähköpostiosoitteen tai vt. henkilön).

    Mikäli työskentelet kunnan palveluksessa ja olisit kiinnostunut tästä hankkeesta, voit keskustella siitä työpaikallasi ja ottaa yhteyttä! Esimerkiksi moni kirjaamoissa työskentelevä on osoittanut mielenkiintoaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s